FOTOGRAFIA KULINARNA: APETYCZNE KADRY I SMAKOWITE PREZENTACJE

Przysłowie mówi, że jedziemy oczami. Tym samym można powiedzieć, że również jemy oczami. Współczesna kultura przyswaja każdy bodziec wizualny, który wpada jej w oko. Dotyczy to także jedzenia. Dlatego fotografia kulinarna od lat zyskuje na popularności. Jak dobrze wiemy, sam smak dania to jedno, jednak sposób jego podania to już zupełnie inna kwestia. O czym należy pamiętać, gdy chodzi o fotografowanie jedzenia?

Podstawa, czyli dobry sprzęt i światło

Aby wykonać smakowitą fotografię kulinarną, kluczowe są dobrej jakości sprzęt oraz odpowiednie oświetlenie. Wybierając aparat, warto postawić na taki, który pozwoli na robienie zdjęć z bliska i będzie miał dobrej jakości obiektyw. Dużą rolę odgrywa również optyka, czyli składający się na sprzęt system soczewek. Względem światła, najlepszym wyborem jest zdecydowanie światło naturalne, najchętniej padające przez okno w dzień. Poza widocznym poczuciem naturalności i harmonijności, fotografia wykonana przy świetle dziennym zapewnia bogactwo barw i wyraźne cienie i kontrasty.

Kompozycja stoi na pierwszym miejscu

Nie bez znaczenia jest jednocześnie ułożenie elementów potrawy na talerzu. Tutaj pomocni mogą być restauratorzy, którzy potrafią dopracować prezentację swoich dań jak artysta swój obraz. Przydatne również wydają się ugruntowanie wiedzy o teorii koloru, harmonii wagowej oraz proporcjach. Wszystko po to, aby na zdjęciu nie dominował jeden element zawartości i ułożenie potrawy wyglądało schludnie i estetycznie.

Podobną rolę odgrywa odpowiedni tło i dodatki w dekoracji. Dobór kolorów tła dania zależy od palety barw wykorzystanych w samym daniu. Kolorystyka podłoża potrafi z niemalże jednym daniem skomponować interesujący efekt wizualny. W przypadku dodatków, bazą pozostają zasady dekorowania – sprostanie stylowi dania, spożycia i oczekiwaniom klienta.

Czas na ujęcie

Teraz, gdy już mamy odpowiedź na pytanie „jak?” przychodzi czas na wprowadzenie do realności. Niezbędnym w fotografii jest tryb ostrości i delikatnie płynny bokeh. Zdjęcia powinny skupiać uwagę na tym, co jest istotne i na pierwszym planie, zaznaczając główny wątek potrawy. Odpowiednie ustawienie ostrości pozwala na zaznaczenie gustownie i kreatywnie zaaranżowanych elementów.

Cechy dobrego fotografa kulinarnego

Dobry fotograf kulinarny z pewnością posiada wiele pozytywnych cech, które wpłynęły na sukces i ugruntowanie jego pozycji w branży. Należy wśród nich wyróżnić kreatywność, zaangażowanie, profesjonalizm, ale przede wszystkim szeroki wachlarz umiejętności. Doświadczenie i wyczucie widza, czasami mogą składać się na osiągnięcie pięknych i unikalnych kreacji, a także szerzenie sztuki fotograficznej na innych obszarach.

Podsumowując, fotografia kulinarna to coś więcej niż tylko uwiecznienie kulinarnych wypieków i dań. To wysokiej jakości sprzęt, umiejętności, kompozycja oraz szeroki wachlarz wykorzystywanych technik fotograficznych. A wszystko po to, aby za pomocą zdjęć przywołać na talerzach każdy kulinarny ideał.

Artykuł powstał we współpracy z citydom24.pl